Portfolio
Finlay House, Poole
We had worked with the client, a self builder on speculative development projects in the past. When the chance arose to help him create a new home for his own family overlooking Poole Harbour we were delighted to help. The house uses a contemporary language under a deep traditional roof which allowed us to gain permission for a modern, 4 bedroom, 2 storey home on a site surrounded by bungalows. The generosity of glazing floods the accommodation with light and allows superb views into the harbour. Efficient and intelligent use of all the space available allowed us to transform a tight bungalow on a cramped, sloping plot into a spacious house with beautiful roomy gardens.
Hayes-Mathews House, Salisbury
The clients for this project had a particular interest in contemporary design and appointed us on the strength of our background and our initial sketch response to the brief. That brief involved the conversion of an existing integral garage combined with a rear, single storey extension, a new porch and internal alterations.

The existing property is well proportioned with attractive original features and the proposal sought to respond sensitively to its context without resorting to facile imitation. The minor works to the front of the property are therefore simple and deferential but the rear extension marks a clear contemporary extension to the property which takes its inspiration from the natural context of the property’s verdant garden. The works will create a large new kitchen/breakfast room, a family garden room, a new study and a shower room, the extension is clad in western red cedar shingles and is covered by a sedum roof. Through careful management of the planning process we were successful in obtaining an approval despite an initially sceptical local authority.

The construction of the project is complicated by the existing extension over the garage and the requirement of the side of the garage, which is a party structure, to retain the neighbouring driveway. We worked alongside the client, their neighbour, the structural engineer and tanking specialists to create a design and construction sequence will enable the extension to be built safely and cost efficiently.

New Housing Development, Corfe Mullen, Dorset
Our client is looking to develop land in their ownership to the rear of an existing property into 2 new family homes. Our proposals for the site built on a previous scheme which was refused by the local authority and sought to reduce the impact of the new houses on the neighbouring properties by using deep gable ended roofs with low eaves lines. The pair of detached 4 bedroom houses are designed on a split level plan in order to negotiate the changes in level across the sloping site which creates interesting and dynamic spaces.

Eccles House, Lymington
Our design will hugely increase the light and space available to this property internally whilst simultaneously transforming the arrangement of the external spaces and their relationship to the home. A simple, but hitherto overlooked, switching of the ground floor aspect enabled us to maximise the potential of the site to deliver a large, private garden with wide, direct access from extended living spaces. Our proposals will also dramatically change the appearance of the house which will hereafter present a discreet but confident, contemporary appearance to the street.

Clark House, Bournemouth
This two storey extension to our client’s detached property provided them with a much needed additional bedroom and an extension to their previously limited kitchen. The works also provided an enlargement and re-planning of the family living space to the rear under a vaulted ceiling as well as a new link to the garden and they flooded the rear of the house with natural light with floor to ceiling glazing and rooflights.

Wilkes House, Christchurch
This project involved the conversion of a bungalow into a large, 2 storey home. We successfully negotiated with the Local Planning Authority to gain approval for the project which doubled the volume of accommodation on the plot. We also transformed the traditional, cellular layout of the existing building into a light and spacious open plan living area on the ground floor which Bi Fold Doors opening onto the garden.

May Cottage, Wimborne
The existing property is an attractive Georgian farm house with a wide frontage, spacious grounds and several outbuildings. The project initially involved investigations into how we might best extend and renovate the property to maximise its value for re-sale. We presented the client with 2 separate, fully resolved options for this and worked up the preferred option,

an attached triple garage with an additional master bedroom suite over and submitted it for planning approval. The design respects the proportions of the original property and provides a spacious, yet subservient extension which enhances the appearance of the property onto the road and successfully knits together disparate parts of the property at the rear.

Prosser House, Bournemouth
We were originally commissioned to provide the client with a new master bedroom via a loft conversion but our analysis of the property concluded that the best way for the client to meet their needs within their budget was through a simple and cost effective extension to the front of the property. Through creative use of top lighting, the extension was integrated seamlessly into the existing house and provided that vital additional bedroom without need for a disruptive and costly loft conversion.